Kako treba izgledati feed zona na MTB utrci?

Feed zone na dugim utrkama su od velike važnosti. Natjecatelji nisu u mogućnosti svu potrebnu okrijepu nositi na leđima od početka do kraja utrke. Iz tog razloga, organizator je dužan osigurati feed zonu/e. Kako ne biste previše “tapkali u mraku”, donosimo vam nekoliko savjeta.

Postoji nekoliko pravila koja se odnose na feed zone. Kao opća točka sigurnosti i sportskog razmatranja, feed zona treba biti na širokom dijelu staze uz blagu uzbrdicu. Biciklistima nije najjednostavnije stati na feed zonu koja je na oštroj krivini ili zavoju staze. Predlažemo lijevu krivulju za feed zonu brdskih biciklističkih utrka, tako da podrška može biti s desne strane.

Prijedlozi hrane: energetski gelovi, energetske čokoladice, polovice banane, četvrtine jabuke ili naranče
Prijedlozi pića: voda, izotonik, običan sok, Coca-Cola

Ako vaša utrka ima feed zonu, oglašavajte to u materijalima o događaju – letku, web-stranici ili karti staze s označenom feed zonom. Tako će se vozači znati pripremiti prije same utrke. Također, navedite kartu rute do feed zone. Ako direktor utrke osigurava zalihe za feed zonu, važno je priopćiti koja će hrana i proizvodi biti dostupni. Neki ljudi možda neće moći koristiti određene proizvode i najbolje ih je obavijestiti o tome unaprijed, kako se ne bi oslanjali na feed zonu.

Kontrolirajte pristup feed zoni i osigurajte parkiranje u feed zoni, jasno označite feed zonu gdje počinje, gdje završava i koliko kilometara treba prijeći. Konačno, kao direktor utrke, dajte sve od sebe da uputite timove i gledatelje oko feed zone – da uklone smeće koje mogu stvoriti. Sada je uobičajena praksa da utrke imaju “zelenu zonu” prije i poslije feed zone. Ovo je mjesto koje omogućuje vozačima da bacaju boce i smeće na mjesto gdje ga organizacija utrke može pokupiti.