Najpopularnije trail utrke u Hrvatskoj

trail utrke

Trail trčanje se razlikuje od klasičnog, cestovnog trčanja po tome što se trči po brdima i planinama te po znatno težim uređenim i neuređenim stazama. Osim toga, kod trail trčanja je prisutna velika visinska razlika u penjanju i spuštanju za vrijeme utrke. Samim time, riječ je aktivnosti koja iziskuje veću kondiciju i spremu, a ovisno o zahtjevnosti staze.

Trail trčanje je sve popularnije u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Trkači često kao glavne prednosti trail trčanja navode manji stres pri udaru o tlo u odnosu na trčanje na cesti, kao i krajolik, odnosno boravak izvan gradskog okruženja. Osim što je došlo do porasta natjecatelja u trail utrkama, javljaju se i mnoge nove trail utrke te staze za trčanje.

Odlučili smo izdvojiti šest trail utrka koje spadaju među najpopularnije u Hrvatskoj.

trail utrke

100 milja Istre (travanj)

U prvom dijelu godine se održava trail utrka Istra 100 – i to na trail stazi na istarskom poluotoku. Ova utrka dio je Ultra Trail World Tour-a i kvalifikacijska je utrka za UTMB i zapadne države. Održava se u travnju, a u suradnji s gradovima Labin, Buzet, Pazin, Buje, Umag i općinama Kršan, Mošćenička Draga, Lovran, Lupoglav, Lanišće, Motovun, Oprtalj, and Grožnjan. Utrka je jako dobro organizirana pa svake godine privlači jako puno trkača. Moguće je birati čak 5 udaljenosti: 20, 41, 67, 128 i 168 kilometara.

Velebit Ultra Trail (lipanj)

Mnogi će se složiti da je ovo najteža utrka na našem popisu. Velebit je hrvatska planina sa zaštićenim područjima, a Sjeverni Velebit je čak proglašen i Nacionalnim parkom. Na ovoj utrci najhrabriji mogu krenuti u utrci na 50 milja uz planinu, ali postoje i staze od 7 km, 16 km, 28 km i 42 km. Grad domaćin utrke je Starigrad.

Žumberak Trail utrka (kolovoz)

Žumberak je planinski lanac u blizini hrvatsko-slovenske granice i grada Samobora. Žumberak Trail se održava na predivnim obroncima Samoborske gore, a također je UTMB kvalifikacijska utrka. Ova utrka je među novijim, ali organizacija je sjajna. Staze su 8 km, 15 km, 28 km i 57 km.

Sljeme Trail (rujan)

Sljemenska trail utrka se naravno održava na Sljemenu, najvišem vrhu Medvednice. Prije dvije godine se kretalo od Planinarskog doma Grafičar, prošle godine od Markuševeca, a ove godine još nije poznat početak no zna se da će se utrka održati u sklopu Medvednica Outdoor Festivala. Utrka je s lijepim šumskim okruženjem i tri staze vrlo popularna trail utrka među trkačima. Plava staza je 10 km, zelena staza 20 km i crvena staza 30 km.

Valamar Ultra Trail  (rujan)

Ovo je prva jesenska trail utrka i kraća verzija Istre 100. Trči se na istim brdsko-planinskim područjima kao i 100 milja Istre, ali je ovdje domaćin Rabac, malo šarmantno primorsko mjesto. Možete birati između 11 km, 31 km i 61 km. Kombinacija gustih šuma te lijepih staza uz more oduševljavaju svakog trkača.

Dalmacija Ultra Trail (listopad)

DUT je i kvalifikacijska utrka UTMB-a, a održava se krajem listopada u Omišu. Ova utrka je zahtjevna, ali trkače vodi kroz stjenovite planine Dalmacije s prekrasnim pogledom na more. Postoje staze od 18 km, 56 km i 122 km udaljenosti.