Naturel Zrmanja Trail 2018

Dana 26.05.2018. održano je treće izdanje Naturel Zrmanja Traila. Jedna od sigurno najljepših trail utrka u Hrvatskoj, starta ispred škole u malom selu Golubić. Selo je udaljeno nešto više od 15 km od Obrovca. Utrka je održana u tri dužinske kategorije Light 5km s 300 mnv uspona, Active 14 km s 750 mnv uspona i najteža Challenger koja je, zbog visokog vodostaja Zrmanje, s predviđenih 24 skraćena na 22 km uz 1000 mnv uspona. Ukupno je u svim kategorijama 277 trailera završilo utrku.

Trasa staze bila je iznimno zanimljiva, a visoke temperature „pomogle“ su da bude i izrazito zahtjevna. Vrijeme prije starta traileri su kratili fotografirajući se s Winnetoum poznatim apaškim poglavicom ☺, pijući kavu i prepričavajući svoje trkačke uspjehe i neuspjehe.

Zrmanja trail

Nakon što je orgnizator Šimun Cimerman označio početak utrke svi smo poletjeli stazom. Na samom početku staza prva dva kilometra prolazi većinom ravnim dijelom s laganim uzbrdicama. Podloga je travnata uz nezaobilazno kamenje. Zatim dolazimo do ruba kanjona s kojeg se pruža prekrasan pogled na tok rijeke Zrmanje.

Slijedi strmi silazak do rijeke te nakon toga i prva kontrolna točka. Na prvoj kontrolnoj točki dočekuje nas Winnetou i fotografira, a pogled se pruža na slap i raftere koji se spuštaju Zrmanjom.

This is custom heading element

Put nas vodi dalje uz rijeku gore, dolje po obali. Slijedi i prvi uspon gotovo na vrh kanjona pa iznova silazak i evo nas na Kudinom mostu koji spaja dvije obale Krupe, prekrasnog pritoka Zrmanje. Most je napravljen je od 12 sedrenih lukova koji se izmjenjuju s kamenom. Budući da je sagrađen tehnikom suhozida što znači da nije korišten vezivni materijal, on predstavlja pravo građevinsko remekdjelo. Pogled na slapove Krupe s Kudinog mosta je neponovljiv.

Traileri se fotkaju, uživaju u pogledu i grabe dalje prema okrepi. Prva okrepa uzima se iz rijeke Krnjeze. Nakon osvježenja s ledenom vodom iz Krnjeze slijedi i prelazak nabujale rijeke. Iako je vani možda i više od 30 celzijevaca voda je ledena i noge dobrano trnu prilikom prelaska.

Nakon prelaska odvajaju se kategorije Active i Challanger. Najjači nastavljaju uz rijeku sve do okrepe broj dva ispred crkve. Nakon toga slijedi vjerojatno i najteži dio opet uspon na vrh kanjona te silazak ponovo do dna po izrazito teškom terenu prošaranom hrpom razabacanog kamenja svih oblika i veličina. Nakon silaska ponovo smo na rijeci gdje se kratko osvježavamo i nastavljamo iznova s usponom na vrh. Zadnja dva kilometra asfaltirana cesta vodi uzbrdo do cilja. I konačno je cilj na vidiku. Umorni ali prije svega ponosni traileri se u cilju odmaraju, ispijaju ledene pive i sokove i razmjenjuju dojmove o Zrmanja trailu.

[uncode_author_profile user_id=”4″ avatar=”custom” custom_avatar=”97828″ avatar_position=”top” text_size=”h3″ text_height=”fontheight-179065″ text_space=”fontspace-210350″ text_font=”font-989309″ text_color=”color-wvjs” separator=”yes”]
Preporučujemo:
10. srpnja 2022.
3. srpnja 2022.
23. srpnja 2022.