Ramboll Stockholm halfmarathon

This is custom heading element

Stockholm

Pomisao na sjever Europe i Skandinavski poluotok, asocira me na nepregledne crnogorične šume, duge zimske noći i ljude rumenih obraza koji ispijaju tople napitke pored kamina. S tim mislima, uputio sam se prema Stocholmu na Ramboll Stockholm halvmarathon. Trasa od 21km privlači tisuće trkača iz više zemalja (uključujući i Hrvatsku) i prolazi kroz najljepše dijelove Stockholma.

Nekadašnji grad je bio smješten na otoku Gamla Stan (Stari grad), koji danas čini jednu od najstarijih i najvećih povijesnih jezgri. Danas je Stockholm raspršen na čak 14 otoka, trećinu grada čini zelenilo, a Gamla Stan je od nekad važnog trgovačkog središta postao pr(a)vo mjesto za fiku (švedska tradicija ispijanja kave uz slatki kolač). Ovdje su smješteni razni restorani, caffe barovi, male trgovine suvenirima s prekrasnim izlozima.

Spavamo u maloj dvokrevetnoj kabini na brodu s uključenim doručkom. Jedva da ima mjesta za naše stvari i nas, ali osjećaj spavanja na brodu s pogledom prema gradu nadomještaju ovaj nedostatak komfora. Uz skandinavske cijene hrane, plaćeni doručak od 50kn po osobi se višestruko isplatio. Budući da Stockholm ima epitet “Beauty on water”, odlučio sam ga razgledati s palube panoramskog broda. Osim što brzo možemo obići sve važne lokacije, to mi omogućuje da bolje upijem mentalitet Stockholma i mentalno se pripremim za samu utrku.

Stocholmski polumaraton

Oko mene je više od 15.000 natjecatelja. Presvlačim se za trčanje, pričvršćujem startni broj i čip na tenisice. Imam tremu, prvi put trčim ovako veliku utrku. Startamo u skupinama svakih 5 minuta. Kreće i moja skupina. Zadnjih mjesec dana nisam puno trenirao. Istrošio sam se kroz godinu s dosta trail utrka i planinarenjem u Gruziji pa sam osjećao zasićenje. Zato imam strah od utrke i toga kako će je moje tijelo podnijeti.

Prva 3 kilometra osjećam se dobro i imam osjećaj da mogu. Atmosfera oko staze je odlična. Jako puno ljudi bodri natjecatelje. Na svakih par kilometara postavljena je live muzika. Ima tu svega, od ženskog punk benda do mornaričkog orkestra. Sve ovo me dodatno motivira i idem sve lakše i bolje. Iako je staza dosta valovita, stalno se izmjenjuju lagane uzbrdice i nizbrdice, ne umara me to previše. Vrijeme za trčanje je idealno.

Okrepne stanice su svakih 2 do 3 kilometra. Nakon 15-tog kilometra osjećam da sam u zoni. Posvećen sam samo utrci, osjećam se dobro, povezano samo s pokretom trčanja. Trčim s osmjehom na licu, s guštom. Evo cilj je već tu i čitava magija završava. U cilju odmoram i uživam u pivu i poklon paketu sponzora. Presvlačim se i brzo odlazim do brod na tuširanje.
Navečer još jedan odlazak u grad, šetnja i večera, uživanje u mirnoći i organiziranosti sjevera.

Stocholm je svakako grad koji vrijedi posjetiti. Da bi ga opušteno pogledali, potrebna su vam dva do tri dana. Grad je ispunio sva moja očekivanja. Dobra organiziranost prijevoza, metro, obilježene biciklističke i pješačke staze, odlična organizacija utrke. Stocholm, vidimo se ponovo, ali sljedeći put na city breaku.

[uncode_author_profile user_id=”4″ avatar=”custom” custom_avatar=”97828″ avatar_position=”top” text_size=”h3″ text_height=”fontheight-179065″ text_space=”fontspace-210350″ text_font=”font-989309″ text_color=”color-wvjs” separator=”yes”]
Preporučujemo:
10. srpnja 2022.
3. srpnja 2022.
23. srpnja 2022.