Trčanje tijekom zime

Dok jedan dio trkača jedva dočeka hladnije vrijeme za trčanje, drugi dio više voli padat u nesvijest od vrućine, dok god ne moraš imati 100 slojeva odjeće na sebe, i da ti ne otpadaju prsti od hladnoće.
Ali, imam dobru vijest za sve vas (nas) koji bi htjeli da su se radije rodili negdje na jugu Španjolske.
Sve je stvar dobre pripreme i dobre opreme.

Ne postoji loše vrijeme, samo loša oprema

Uz sljedećih nekoliko savjeta, ne samo da će vam trčanje tijekom zime postati podnošljivo, nego ćete i uživati na svakom treningu bez da se svakih par metara pitate: „Što je meni ovo trebalo?!“
Srećom da kod nas temperature ne padaju u ekstremne minuse, nego se vrte negdje oko nule (par stupnjeva +/-), tako da se može trčati (uglavnom) tijekom cijele zime.

Prikladna odjeća

Prvo, izbjegavajte pamuk. Pamuk zadržava vlagu te će vam postati hladno kad se uznojite, pogotovo ako puše vjetar.

Birajte materijale s oznakama tipa Dri-FIT ili slične, koji propuštaju vlagu te vam na taj način pomažu da ostanete suhi i da vam bude ugodno tijekom treninga.

Slojevito se obucite

Prvi sloj (base layer) neka bude tanka majica dugih ili kratkih rukava, a preko nje oblačite slojeve s obzirom na temperaturu. Ponekad će vam biti dovoljna samo windstopper jakna, a ponekad još jedan sloj između.

Iz iskustva, biciklističa odjeća se pokazala kao idealna za taj zadnji sloj (jer na biciklu uvijek više puše) pa ako štiti na biciklu, na trčanju će još bolje!

Zaštite glavu i šake

Kako se dio topline gubi preko glave, potrebno ju je zaštititi. Nemojte koristiti vunene kape jer ćete se previše znojiti ispod nje, već probajte opciju s buffovima ili trakama za glavu.
Rukavice također ne bi trebale biti vunene, već od tanjih materijala u kojima će vam svakako biti ugodnije trčati.

Prikladne tenisice

Od prikladnih tenisica, bitnije su čarape. Neka za zimu budu deblje od onih klasičnih u kojima trčite ostatak godine (opet ne pamučne).
Na vama je hoćete li preko zime uzeti tenisice s Gore-texom ili ne. Osobno ne trčim u Gore-texu tijekom zime (cestu) jer biram tamo gdje očiste snijeg, ako ga ima, pa nema potrebe. Naravno, ako je u pitanju trail trčanje, onda definitivno biram Gore-tex (i logično, drugi tip tenisice).

Primjer oblačenja s obzirom na temperaturu

Da prebacimo sada u praksu sve navedeno.

Ovo je okvirni vodič kako da se obučete, ali s obzirom da smo svi različiti i da kada ja imam 3 sloja na sebi i još mi je malo prohladno, neki trče u kratkim hlačicama. Ovo nije uklesano u kamen i zato prilagodite sebi i svojoj toleranciji hladnoće (uzmite u obzir da ovo također piše dosta zimogrozna osoba).

Od 5 do 12 stupnjeva
Dva sloja odjeće – base layer + duga majica, tajice, traka za glavu, rukavice po potrebi

Od 0 do 5 stupnjeva
Tri sloja odjeće – base layer dugih rukava + duga majica + tanji šuškavac, srednje debele tajice, buff na glavu i oko vrata, rukavice

Od -5 do 0 stupnjeva
Tri (malo deblja) sloja odjeće – base layer dugih rukava + duga majica + „jači“ windstopper, debele tajice, debele čarape, buff oko vrata i na glavu, rukavice, puno dobre volje

Za one koji žele znati više

Uvijek imajte nešto reflektirajuće na sebi i/ili naglavnu lampu. Trčanje te najčešće zatekne po mraku i zato je sigurnost na prvom mjestu.

Nakon trčanja, što prije svucitemokru odjeću i otuširajte se u toploj vodi.

NE trčite kada je poledica na cesti. Birajte bolje nasip ili šljunak gdje je manja šansa da se poskliznete i završite na traumi.

Trčite u grupi. Što zbog sigurnosnih razloga, ali i zato što je veća šansa da ćeš se pojaviti na trčanju ako se s nekim dogovoriš, a ne da ispadneš (znate i već sami što) 🙂

Na kraju, onima kojima je stvarno drama trčati po hladnoći, uvijek postoji opcija odraditi trening na traci. Iako, i oni najzimogrozniji biraju rađe da se prilagode zimi, nego da moraju cijelu zimu visiti na traci. Znam iz iskustva.

Preporučujemo:
10. srpnja 2022.
3. srpnja 2022.
23. srpnja 2022.